2013-09-22

Horší od fundamentalistov?

Fundamentalizmus je ťažká a nebezpečná tuposť. Preto som si nikdy nebol pomyslel, že budem "obhajovať" fundamentalistu.

V diskusiách o "Národnom pochode za život" sa mi zdá, že častejší názor ako poctivo fundamentalistický ("Dieťa je od oplodnenia a teda ho treba chrániť ako človeka") je názor, nazvem ho strašný: "Dieťa je od počatia, ale matka má právo rozhodovať o jeho smrti."

Tento tupý a naviac zvrátený názor je oveľa horší ako "poctivý" fundamentalizmus.

Niečo tu ale nehrá. Ľudské vlastnosti sú rozložené približne podľa tzv. normálneho (Gaussovského) rozloženia. Nie je dôvod, aby filantropia/mizantropia bola výnimkou.

Ako najpravdepodobnejšie mi pripadá vysvetlenie, že ľudia nie sú ani takí tupí ani takí zvrátení, ako o sebe vyhlasujú. Tak ako tzv. veriaci v skutočnosti neveria v Boha (chodia lekárovi namiesto modlidby, na pohrebe plačú namiesto radosti z toho, že milovaný príbuzný ide do "Raja", v sebaobrane by neváhali zabiť atď.), tí, čo deklarujú, že možno zabiť človeka, pretože je odo mňa závislý a teda ja rozhodujem, čo s ním bude, v skutočnosti tiež neveria, že ide o človeka...

5 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Zdravím.
      No, vyzerá to tak. :-)
      Už dlhšie chcem napísať ďalší článok o SME.sk, ako nelegálne používajú obrázky cez WikiMedia, aj keď ich na to 10 krát upozorním a vysvetlím, čo tam majú zle a ako to má byť správne...

      Odstrániť
    2. SME su vypatlane a tupe noviny...

      Odstrániť
    3. Sľúbený článok som uverejnil dnes. :-)

      Odstrániť
  2. Ak nemajú ľudia slobodnú vôľu, je zbytočné sa rozčulovať, že majú zlé názory. Tie sú iba výsledkom chybných vstupov, a je potrebné byť šikovný a zmeniť ich názor vysvetlením tak, aby ho pochopili a uznali za správny.
    Ak nimi pohŕdaš (neprávom, lebo oni inak jednať a myslieť nemôžu tak, ako aj ty), zahatáš im cestu k pochopeniu.

    OdpovedaťOdstrániť